18 Październik 2017 imieniny: Hanny, Klementyny, Łukasza
 

Szukaj

Akualnosci
Ogloszenia

 

 
 
Byłeś świadkiem jakiegoś wydarzenia,
coś Cię zbulwersowało - napisz, prześlij zdjęcie, zadzwoń
echo@turek.net.pl
tel. 63 278 53 41
lub skorzystaj z naszego formularza kontaktowego
Zgłoś wydarzenie »
 

Felietony

Za mundurem powiat sznurem?
Dodano 08-08-2017 |
Komentarzy: 559

Okazuje się, że powiatowi decydenci maja szansę poćwiczyć swoją wyobraźni...

czytaj więcej »
 
Czy z rynku pracy usłyszymy jedynie echo
Dodano 01-08-2017 |
Komentarzy: 701

Jestem przekonany, że nie jestem jedynym, ...

czytaj więcej »
 

 

Zobacz wszystkie: Felietony »

 

 

Sondy

Czy jesteś za wprowadzeniem maksymalnie dwóch kadencji dla samorządowych władz i dla radnych ? (1180 opinii)
TAK
77% 
NIE
20% 
Nie mam zdania
4% 
 
pokaż wszystkie »

 

 

REKLAMA


 

Najlepszy makowiec babci Ani

Dodano dnia: 20-12-2011 00:00| Komentarzy: 0

Jedną z ozdób świątecznego stołu, spośród ciast, jest niewątpliwie makowiec. Nie należy on do łatwych w wykonaniu, o czym wiedzą wszyscy, którzy zmierzyli się z upieczeniem tego ciasta. Wiemy, kto w Turku może robić najlepsze świąteczne makowce – Anna Perlińska. Pani Anna wygrała w pierwszym konkursie na najlepszy makowiec. Czytelnikom Echa Turku zdradza tajniki receptury.

Przepisu na niego nie znajdziemy ani w gazetach, ani w książkach kucharskich (choć bywają podobne). Powstał on bowiem w czasie wieloletnich doświadczeń, przekazywanych w rodzinie – w żeńskiej części - z pokolenia na pokolenie. W miarę upływu lat, każda z kobiet dodawała „coś do niego”, zostawiając swój ślad w postaci nowego składnika albo sposobu jego wyrabiania.

Jednak to co dla jednych jest proste, bo wynika z wiedzy i praktyki, dla innych całkiem takie łatwe już nie jest. Podstawa makowca, jak mówi pani Anna, to przecież tylko drożdżowe ciasto i masa makowa. Ba, łatwo powiedzieć, trudniej wykonać. Drożdżowe cisto, to może najpopularniejsze z ciast, ale wcale nie takie łatwe! I wie to każdy, kto próbował zmagań z drożdżowcem.

-Nie mam typowej receptury, to jest mój latami wypracowany przepis – skromnie mówi wykonawczyni najlepszego makowca. Przyjrzyjmy się więc bliżej przepisowi pani Anny.

Przepis znajdziesz w świątecznym Wydaniu Echa Turku


 

Komentarze

Brak komentarzy...

Dodaj komentarz

Podpis
Tresć
Przepisz kod z obrazka
CAPTCHA Image

UWAGA!
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu.

Redakcja "Echa Turku" nie odpowiada za treści zamieszczanych przez czytelników komentarzy, zastrzegając sobie jednocześnie prawo do ich moderowania oraz kasowania w przypadkach ewidentnego naruszania prawa.

 

OSTATNIE GALERIE

Z Sacałów do Normandii
Aktualności powiązane z galerią
» Z Sacałów do Normandii
zobacz galerię »
 
Kwiatków
foto
Aktualności powiązane z galerią
» Kwiatków Znika
zobacz galerię »
 
Zobacz wszystkie: Galerie »

 

 

Repertuar kin

Najbliższe imprezy

Polecane imprezy


Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej o plikach cookies »