22 Maj 2017 imieniny: Emila, Neleny, Romy
 

Szukaj

Akualnosci
Ogloszenia

 

 
 
Byłeś świadkiem jakiegoś wydarzenia,
coś Cię zbulwersowało - napisz, prześlij zdjęcie, zadzwoń
echo@turek.net.pl
tel. 63 278 53 41
lub skorzystaj z naszego formularza kontaktowego
Zgłoś wydarzenie »
 

Sondy

Czy jesteś za wprowadzeniem maksymalnie dwóch kadencji dla samorządowych władz i dla radnych ? (1142 opinii)
TAK
76% 
NIE
20% 
Nie mam zdania
4% 
 
pokaż wszystkie »

 

 

REKLAMA


 

Dwa dni uczty serowej

Dodano dnia: 30-05-2011 00:00| Komentarzy: 0

Opinie, dotyczące zamiany imprezy znanej jako Dni Turku na Dni Sera są podzielone. Z sondażu, zamieszczonego na naszym portalu, nieznaczną większość stanowili ci, którzy „wolą to niż Dodę”. Brak ufności w stosunku do nowego charakteru święta miasta wynika również z niewiedzy, enigmatycznych informacji i plotek, które rodziły się na ich podstawie. Aby uciąć spekulacje, namówiliśmy organizatorów do spotkania z lokalnymi mediami.

W zeszły poniedziałek w Urzędzie Miasta odbyło się spotkanie prasowe i prezentacja idei święta o lokalnym charakterze. Wiceburmistrz Mirosław Mękarski na jednym z tego typu festiwali lokalnych poznał Wojciecha Lewandowskiego, który jest pomysłodawcą i założycielem Impresariatu Kulinarnego. Organizuje on warsztaty, degustacje, pokazy kulinarne i mistrzostwa gotowania z udziałem najznamienitszych polskich kucharzy, także imprezy prywatne, na przykład dla firm. -Ostatnio lokalne władze gmin i samorządów, również zaczęły dostrzegać szanse w tego typu inicjatywach. Starają zidentyfikować miasta z lokalnymi wyrobami, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Również w Turku – nie będzie to impreza branżowa, tylko impreza dla ludzi, odwołująca się do lokalnej tradycji i wyrobów. W całej Polsce powstaje coraz więcej takich wydarzeń, chociażby Święto Oscypka w Zakopanem, czy Światowy Festiwal Wikliny w Nowym Tomyślu – mówił Wojciech Lewandowski. Kiedy spotkał się z wiceburmistrzem i usłyszał „Turek”, podobnie jak większość osób w kraju, skojarzył miejsce z serami. -Zastanawiając się nad markami miast, które istnieją w zbiorowej świadomości, w wypadku Turku  skojarzenie wydaje się jednoznaczne – dodał gospodarz spotkania. „Turek - to te sery i zrelaksowane krowy” – pada z ust wielu Polaków.

Jak podkreślają Mękarski i Lewandowski, biorąc pod uwagę doświadczenia imprez lokalnych w innych miastach, wspólnie doszli do przekonania, iż owa serowa marka jest bazą, na której można zbudować festiwal o bardziej lokalnym charakterze, niż Dni Turku. Takich dni miasta ze sceną i grillem jest pełno, ale nie wyróżnia ich nic szczególnego. –Nie wiadomo, czy jesteśmy w Turku czy w Stalowej Woli – podkreślił pomysłodawca Impresariatu Kulinarnego. Poza tym koszty dni miasta w zeszłym roku były za duże. Ideę dni sera wymyślił Bartosz Stachowiak  - dyrektor Muzeum Rzemiosła Tkackiego w Turku.

Jak będą wyglądały Dni Sera w Turku, kogo będzie można  zobaczyć i posłuchać, czego posmakować - przeczytasz w aktualnym ET

Na zdjęciu - Gospodarz spotkania Mirosław Mękarski, Anna Michalak odpowiada za promocję imprezy oraz Wojciech Lewandowski pomysłodawca Impresariatu Kulinarnego.

 

Komentarze

Brak komentarzy...

Dodaj komentarz

Podpis
Tresć
Przepisz kod z obrazka
CAPTCHA Image

UWAGA!
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu.

Redakcja "Echa Turku" nie odpowiada za treści zamieszczanych przez czytelników komentarzy, zastrzegając sobie jednocześnie prawo do ich moderowania oraz kasowania w przypadkach ewidentnego naruszania prawa.

 

Ogłoszenia

 

OSTATNIE GALERIE

Z Sacałów do Normandii
Aktualności powiązane z galerią
» Z Sacałów do Normandii
zobacz galerię »
 
Kwiatków
foto
Aktualności powiązane z galerią
» Kwiatków Znika
zobacz galerię »
 
Zobacz wszystkie: Galerie »

 

 

Repertuar kin

Najbliższe imprezy

Polecane imprezy


Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej o plikach cookies »